U TRENDU

Ugostiteljima kazne i do 20 tisuća eura

Provjeravaju ono što se godinama nije provjeravalo
2 - 4 minute

Prema podacima Inspektorata, u više od polovice provedenih nadzora ove godine utvrđene su nepravilnosti. Kazne nisu nimalo bezazlene – za pravne osobe mogu doseći gotovo 20.000 eura, dok su za odgovorne osobe predviđene kazne do 2000 eura. 

Radi se o provjeri primjene pravila o ograničenju konzumacije duhana u zatvorenim prostorima. Naime, zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima već je godinama na snazi, no tijekom pandemije provjera njegove primjene bila je u drugom planu. Iako ni poslije nje nije bilo značajnijih inspekcijskih nadzora početkom ove godine inspektori su aktivni na terenu.

Iako neki kafići pokušavaju pronaći način da udovolje svojim gostima, inspektori pomno prate tko se pridržava zakona, a tko ne.

Kako piše Večernji list, ove godine je jedan ugostiteljski objekt, u kojem je inspektor prilikom nadzora fotografirao pepeljare na zatvorenoj ostakljenoj terasi, nekoliko dana kasnije dobio  15.000 eura,  dok je kazna za vlasnika stigla na iznos od pet tisuća eura.

Inspekcije su s radom za sada počele u Zagrebu i Splitu, a iako se kazne čine drastičnima, kontrola nije iznenađenje za tportal kazala je predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore Jelena Tabak.

Iz Državnog inspektorata potvrdili su kako su inspekcije usmjerene na sve ugostiteljske objekte te podsjećaju kako zakon jasno propisuje zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Izuzeci postoje, ali pod strogim uvjetima – posebne prostorije za pušenje moraju biti potpuno odvojene, s odgovarajućom ventilacijom i bez posluživanja hrane i pića. Dok je u prostorima u kojima se poslužuje hrana pušenje zabranjeno u potpunosti,  u kafićima se može pušiti ako imaju sve infrastrukturne uvjete za to. Prema podacima Inspektorata, u više od polovice provedenih nadzora ove godine utvrđene su nepravilnosti. Kazne nisu nimalo bezazlene – za pravne osobe mogu doseći gotovo 20.000 eura, dok su za odgovorne osobe predviđene kazne do 2.000 eura. No, prekršitelji imaju mogućnost žalbe ili plaćanja umanjene kazne u roku od osam dana.

- To je bilo zapravo pitanje vremena kada će se krenuti s kontrolom. Ja osobno nisam, da tako kaže, pogođen, jer manji lokali, do 50m2, koji imaju dobru ventilaciju ne 'potpadaju' pod zabranu, ali svi veći lokali će biti na udaru i to je, ponavljam, bilo pitanje vremena kada će se krenuti sa provjerama i sankcijama. - kazao nam je Berislav Jozić koji se ugostiteljstvom u Slavonskom Brodu bavi već dugi niz godina.

Građani su podijeljeni. Dio njih podržava inspekcijske nadzore dio je protiv njih. Naravno, sve ovisi radi li se o pušačima ili ne.

- Osobno ne pušim i ne volim biti u zadimljenom prostoru. Ne smeta mi da kao nepušač sjedim u kafiću u kojem je dozvoljeno pušenje pod uvjetom da je prostor dobro ventiliran. Tim više što i nisam baš redoviti gost kafića. No, ono za što ne bi nikako trebalo biti kompromisa i što je zakonski i regulirano, a čini mi se čak i da se dosta dobro poštuje, je da se pušiti ne smije u restoranima gdje se jede. – kazao nam je Ante.

To da se ne treba pušiti u prostorima gdje se poslužuje hrana slaže se i Katarina, no dodaje kako je ona definitivno protiv zabrane pušenja u kafićima. – Smatram da je zabrana malo previše, a uz to mnogi kafići nemaju uvjeta za posebne prostore za pušenje kao ni sredstava za dodatna ulaganja u ventilacijske sustave. Ali, ako opet kaznama pritisnu ugostitelje ići ću isključivo u kafići gdje postoji takav prostor – dodala je Katarina.

Ipak, kada su u pitanju lokali u Slavonskom Brodu za njihove vlasnike ne bi trebalo biti straha. – Po mom mišljenju 99 posto lokala u Slavonskom Brodu, posebice onih manjih od 50 m2, vjerujem da nema zbog čega brinuti jer su se prilagodili još tamo 2010. kada je krenula cijela ta priča.  Vjerujem i većina većih lokala je to učinila tada, no Pravilnik je takav kakav je, provoditi ga treba i svima je bilo jasno da će se kad-tad, nakon stanke uzrokovane koronom, krenuti ponovno u kontrolu. Mi moramo znati da je 15 godina dugo vremensko razdoblje i da se u međuvremenu otvorilo dosta novih ugostiteljskih objekata tako da treba vidjeti imaju li i oni potrebne dozvole i jesu li ispoštovali sve ono što po Pravilniku trebaju. Tko jeste taj ne treba brinuti, a tko nije onda je pitanje ima li se zbog čega buniti jer u tom slučaju postavlja se pitanje utemeljenosti takve žalbe – za Infopix.hr kazao je Nino Barišić, predsjednik Udruženja obrtnika Slavonski Brod. 

Stavovi iznešeni u člancima, kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala infopix.hr.

Pratite nas na Facebook stranici, Instagram profilu, YouTube kanalu i TikToku te se pridružite našoj Facebook grupi i raspravljajte s nama o aktualnim temama.

Imate priču? Javite nam se na redakcija@infopix.hr