
U susret sezoni sve manje domaćih radnika
- Ovo su uvjeti koji im se nude
- Detalji
- Vijesti
- 10.02.2025. 08:00
- Infopix
Iako do sezone još ima vremena, potraga za radnicima u oblasti turizma već je krenula jer niti ove godine poslodavci, uz stalno zaposlene, neće moći 'izgurati' sezonu bez dodatne radne snage. Prošle godine je u samom srcu sezone bilo zaposleno oko 70 tisuća sezonaca.
Domaće radne snage sve je manje, a samo lani u turizmu i ugostiteljstvu izdano je oko 56 tisuća dozvola za boravak i rad stranim radnicima. Prvi test bit će za Uskrs, kad velik broj hotela i restorana otvara svoja vrata. Traže se radnici iz gotovo svih područja – od konobara, kuhara, sobarica i radnika na recepciji do pomoćnih pozicija.
Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje trenutno je aktivno oko 2000 oglasa u sektoru ugostiteljstvo, radnici u turizmu. Na portalu Moj posao broj je znatno manji, 600 aktivnih oglasa. No poslodavci radnike traže i na društvenim mrežama. Prema dosadašnjim istraživanjima HZZ-a, za sezonski posao najtraženije je zanimanje konobara, zatim sobara, kuhara, čistača i pomoćnog kuhara.
"Vezano uz potrebe za djelatnicima u 2025., možemo reći kako je tijekom 2024. godine iskazano 24.472 potrebe za radnicima u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. U 2024. godini je traženo 21.008 sezonskih radnika, najčešće su traženi u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, njih 11.568, no traženi su i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima (8.9%) te u poslovima umjetnosti, zabave i rekreacije (8.7%)", rekli su, za Indeks.hr, iz HZZ-a.
Istih pet sezonskih zanimanja najtraženije je i u oglasima na portalu Moj posao. Najveća potražnja je za konobarima i sobarima. Prema podacima portala Moj posao, prosječna plaća u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo iznosi 1122 eura. Lani su, pak, najveću prosječnu plaću, prema portalu Moj posao, imali pizza majstor s 1377 eura i kuhar s 1255 eura. Najtraženije zanimanje u sezoni, posao konobara, na trećem je mjestu s 1100 eura. Oko tisuću eura prosječne plaće imali su radnici na recepciji, pomoćni radnik u kuhinji i pomoćni kuhar. Nešto manje od tisuću eura zarađivale su hostese, dok je prosječna plaća sobarica i spremačica iznosila oko 850 eura za prošlu sezonu.
Za razliku od prethodnih sezona ove godine ne očekuje se rast plaća s obzirom na to da se zasad se ne nazire osjetnije povećanje turističkog prometa. To znači da radnici ove sezone ne trebaju očekivati bolje uvjete i plaće od onih kakve su imali lani. Stručnjaci ističu nezadovoljstvo sezonaca uvjetima rada, na čelu s primanjima, što, prema njihovim tvrdnjama, može dovesti do još većeg uvoza stranih radnika. Tako se, smatra, smanjuje i kvaliteta turističke usluge u Hrvatskoj.
"Još veći uvoz stranih radnika odrazit će se na nezadovoljstvo gostiju koji su već sad imali primjedbe na kontakte sa stranim radnicima. Oni nam kažu da su došli u Hrvatsku i da vole porazgovarati s lokalnim ljudima koji će ih moći uputiti u zanimljivosti jedne zemlje.
Nije isto kad stranog radnika pitate za preporuku domaćih vina u restoranu i kad vam tu preporuku da domaći ugostitelj. Također, i koja su jela autohtona i što mogu posjetiti. Kvaliteta usluge će se tu sigurno promijeniti i to će biti pogubno za naš turizam", za Indeks je kazao Eduard Andrić, čelnik Sindikata turizma i usluga.
Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područna služba Slavonski Brod iz evidencije zaposlenih brisane su ukupno 403 osobe, od čega je njih 249 zaposleno. Temeljem radnoga odnosa većina se osoba zaposlila na određeno vrijeme (204 osobe ili 87,9%). Promatrano po djelatnostima, najveći se broj zaposlio u djelatnosti prerađivačkoj industriji (40 ili 17,2%). Samo jedna osoba manje, njih 39 posao je pronašao u djelatnosti pružanja smještaja i usluživanja hrane. Kada se zna da su posljednji dostupni podatci iz prosinca prošle godine, kao i da će se potraga za sezoncima tek početi zahuktavati onda je za nadati se da će određeni broj nezaposlenih uspjeti, unatoč ne baš najsjajnijim najavama, ipak pronaći posao tijekom turističke sezone. Pri tome ne treba zaboraviti niti činjenicu da su Slavonci kao radnici cijenjeni te da dobar dio njih već godinama radi za iste poslodavce s kojima se za sezonski rad dogovaraju izravno.
- Izvor: Index.hr
Pratite nas na Facebook stranici, Instagram profilu, YouTube kanalu i TikToku te se pridružite našoj Facebook grupi i raspravljajte s nama o aktualnim temama.
Imate priču? Javite nam se na redakcija@infopix.hr